Bilblioteca de Geotehnica este o pagină unde puteți găsi carte tehnică românească în format digital și fizic, în domeniile geologie, geotehnică, fundații, construcții subterane. Oricine poate contribui la acest proiect care își propune conservarea fondului de carte din domeniile menționate anterior dar și de a demonstra calitatea lucrărilor scrise cu mulți ani în urmă. Studenții, doctoranzii, proiectanții, elaboratorii de studii geotehnice vor găsi un real suport în aceste documentații.
Din motive legate de protejarea dreptului de autor, fondul de carte disponibil a fost împărțit în trei categorii:
A. Documente care pot fi descărcate integral datorită faptului că materialul respectiv aparține domeniului public, adică nu există un titular al drepturilor de autor. Acest lucru se poate întâmpla atunci când materialul nu se pretează la rezervarea drepturilor intelectuale, când autorul a renunțat explicit la drepturile sale asupra lui sau când termenul drepturilor de autor a expirat. În România, acest termen expiră într-un orizont de timp cuprins între 15 și 70 de ani de la moartea autorului. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați: Date de trecere în domeniul public a unor opere publicate în România .
Notă 1: Tezele de doctorat împreună cu anexele acestora sunt publice (art.66 Codul studiilor universitare de doctorat).
Notă 2: Normativele sau actele normative, publicate in Monitorul Oficial, pot fi consultate gratuit. (Art 18 din legea 202 din 1998, republicată) "Regia Autonomă „Monitorul Oficial“ editează Monitorul Oficial al României atât în format tipărit, cât și în format electronic. Formatul tipărit este pus la dispoziția tuturor utilizatorilor contra cost, iar formatul electronic al Monitorului Oficial al României, Partea I și Partea a II-a, în mod gratuit, permanent, în varianta pentru citire."
Notă 3: Cărțile care se încadrează în această categorie au o vechime apreciabilă dar acest lucru nu le face mai puțin valoroase. Din contră, valoarea lor este sporită atât de caracterul istoric al acestora, de raritatea acestora și de a da o continuitate domeniului. A se vedea cartea Retaining Walls, pblicată în 1900.
B. Documente care pot fi descărcate integral, materialul este protejat de drepturi de autor, dar titularul acestora a permis utilizarea materialului, în orice scop.
Aici, avem mare nevoie de dumneavoastră - este puctul cheie al întregului proiect: dacă sunteți titularul legitim al drepturilor de autor, pentru o lucrare din domeniile geotehnică, geologie, fundații sau alte domenii conexe, vă rugăm să ne contactați. Scopul acestui proiect nu este unul comercial, materialele publicate nu vor fi vândute. Scopul acestui proiect este de a nu lăsa pradă uitării opera valoroasă scrisă de înaintașii noștri. Dacă titularul drepturilor consideră necesar, suntem dispuși să achiziționăm aceste drepturi contra-cost, pentru a putea publica, cu titlu gratuit, versiunea digitalizată a documentului. Formularul de contact este prezentat mai jos.
C. Materialul este protejat de drepturi de autor, dar folosirea unei mici părți din el poate fi considerată legală. De exemplu, cuprinsul cărții sau un mic fragment de text de până la 500 de caractere (dar care nu depășește jumătate) dintr-o operă literară, publicistică, etc. În prezent ne aflăm, cu majoritatea operelor, în acest punct. În atenția autorilor: dacă doriți publicarea unei cărți la această categorie, chiar și cu link către pagina de unde poate fi achiziționată, vă rugăm să ne contactați.
D. Toate materialele publicate în această biliotecă de geotehnică există în format fizic și pot fi puse la dispoziția cercetătorilor, studenților, doctoranzilor, spre studiu și analiză.
Dacă doriți să participați la proiectul Biblioteca de Geotehnică, vă rugăm să ne contactați.