ISTORICUL INSTITUTULUI „ISPIF”- Institutul de Studii si Proiecte pentru Imbunatatiri Funciare
Institutul ISPIF a reprezentat, de-a lungul timpului, unitatea fanion in domeniul studiilor si proiectarii pentru imbunatatiri funciare din Romania.
Daca pe linia proiectelor institutul s-a ocupat aproape exclusiv de lucrari de imbunatatiri funciare, pe linia studiilor a acoperit o paleta larga de activitati de prospectiuni, laborator si documentatii tehnice pentru domenii interconectate ale cercetarii geotehice, geologice, hidrogeologice si geofizice. Documentatiile respective se regasesc ca parte integranta in numeroase proiecte de imbunatatiri funciare, construcii civile si industriale, constructii hidrotehnice si nu in ultimul rand in proiecte de protectia mediului ce acoperă peste 80 % din suprafaţa ţării. Din punct de vedere al activităţii topografice, ISPIF era considerat al treilea producător de hărţi topografice din ţară.
Este important de stiut ca sectorul de îmbunătăţiri funciare a avut până în anul 1990 o organizare complexă, dispunând de structuri specializate de cercetare, proiectare, execuţie , exploatare şi întreţinere a lucrărilor. În aceste structuri au activat peste 120 mii salariaţi, lucrările de îmbunătăţiri funciare întinzându-se practic pe întreaga suprafaţă a ţării. In paralel, la vremea aceea institutul inregistra peste 4.000 de angajati – specialisti si personal auxiliar.
După unele estimări ale Băncii Mondiale, pentru a realiza acest important patrimoniu de lucrări de îmbunătăţiri funciare, România a cheltuit până în 1989, cca. 50 miliarde de dolari.
Pe parcursul existenţei sale pănâ în 1989, Institutul de Studii şi Proiectare pentru Imbunătăţiri Funciare (I.S.P.I.F.) a fost proiectantul general al marilor amenajări de irigaţii (3,2 mil. ha) , desecări - drenaje (3,2 mil. ha) , combaterea eroziunii solului (2,2 mil. ha) , al regularizării şi îndiguirii Dunării şi râurilor interioare pe cateva mii de kilometri şi pentru amenajarea în scopuri agricole a Deltei Fluviale a Dunării.
Tot în această perioadă institutul a participat cu lucrări de specialitate şi în străinătate: Siria, Iran, Somalia, Irak, Libia, Iordania, Algeria, Vietnam.
Activitatea de îmbunătăţiri funciare la nivel naţional, pentru care I.S.P.I.F. a reprezentat pionul central pe linia lucrărilor de studii şi proiectare, a cunoscut apogeul în anul 1987, când România figura pe locul 8 în lume şi 2 în Europa (3,3 mil. ha) privind amenajările de irigaţii. Cât priveşte suprafaţa pe cap de locuitor, ţara noastră deţinea locul 3 în lume şi primul loc în Europa.
Datorită existenţei de peste 70 de ani pe piaţa românească şi internaţională, timp în care s-a făcut remarcat prin complexitatea studiilor şi proiectelor executate, “ISPIF” a fost înscris la OSIM ca marcă înregistrată, nume care se păstreză şi în denumirea actuală.
Conform Hotărârii de Guvern nr. 944, publicată în Monitorul Oficial al României din 15 august 2006, Institutul de Studii si Proiectari ISPI devine institut de cercetari - INCDIF-ISPIF - Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Îmbunătăţiri Funciare ISPIF – cercetare-proiectare-dezvoltare în domeniul îmbunătăţirilor funciare.
Activitatea de studii s-a desfasurat , in primcipal, pe trei directii majore - studii si documentatii tehice pentru constructii industriale si civile, studii pentru baraje din beton, pamant si anrocamente si respectiv studii pentru lucrari de imbunatatiri funciare (irigatii, desecari-drenaj si combaterea eroziunii solului).
Activitatea de studii si documentatii geotehnice s-a realizat pe baza unor lucrari de prospectiuni si de laborator care au acoperit practic cunoasterea caracteristicilor geomecanice ale terenului pe aproape toata suprafata tarii si pe o adancime medie de 15m. Se estimeaza, de asemenea, ca lucrarile de prospectiuni prin foraje efectuate de institut depasesc 7.000.000.m. Poate este interesant de precizat ca pana in 1990, ISPIF a avut cel mai performant laborator de investigatii geotehnice din sud-estul europei, acopreind practic toate determinarile si incercarile necesare pentru stabilirea parametrilor geomecanici ai rocilor moi si stancoase. Este important de precizat ca prin echipamentele din dotare institutul putea modela si efectua determinari de parametri geomecanici ai rocilor la scara naturala, determinari necesare , mai ales, in cazul barajelor din pamant si anrocamente, tuneluri si lucrari miniere.
Institutul a colaborat de-a lungul timpului cu universitatile si personalul didactic din domeniul constructiilor, imbunatatirilor funciare, geologiei si geofizicii. Multi dintre acestia si-au perfectionat cunostintele , sau si-au completat cercetarile si lucrarile de studii doctorale, participand nemijlocit la activitatile curente ale institutului, alaturi de specialistii acestuia. In paralel, conform Legii Cercetarii, unii dintre cercetatorii institutului au desfasurat activitati didactice in cadrul universitatilor de profil tehnic in pozitii de coferentiar, sau profesor universitar,functie de gradul detinut in cercetare .
De asemenea, institutul a avut reprezentanti in comisiile tehnice pentru reglementari tehnice, sau in cele stiintifice de autorizare a expertilor si verificatorilor de proiecte, organizate de Ministerele de resort.
Totodata, institutul a participat la elaborarea de standarde, normative, norme departamentale si alte reglementari tehnice din domeniul constructiilor de toate categoriile.
In decursul timpului, in cadrul institutului, pe linia cercetarii geotehnice au fost numerosi profesionisti de valoare care au contribuit a la dezvoltarea si promovarea stiintifica a domeniului si care, in afara de ocuparea unor functii administrative sau stiintifice, au probat valoarea lor tehnica inginereasca . Din pacate, muti dintre acestia, in momentul de fata nu mai sunt in viata. In acest sens trebuie mentionati :
- Ing.Gavrila Mudura - director compartiment studii ;
- Ing.Mircea Chivulescu – sef sectie studii ;
- Ing.Teodor Abramescu - sef sectie studii ;
- Ing.Romeo Stoica - consilier studii geotehnice pentru constructii ;
- Ing.Liviu Trifan - consilier studii geotehnice pentru constructii ;
- Ing. Emil Botez - consilier studii geotehnice pentru constructii,
cercetator stiintific gr.III ;
- Ing.Dumitru Caldarin - consilier studii geotehnice pt. constructii ;
- Dr.Ing.Eugeniu Marchidanu - prof.univ. ;
- Dr.Ing. Mircea Florea - prof.univ. ;
- Ing.Ion Stanculescu – prof.univ. ;
- Dr.Ing.Anatolie Marcu - prof.univ.;
- Dr.Ing.Silvan Andrei - prof.univ. ;
- Dr.Ing.Ion Antonescu - prof.univ. ;
- Dr.Ing.Mihai Ludovic Coman- cercet.stiintific gr.I, prof.univ.asoc.,
consilier studii geotehnice pt. constructii; director
tehnic compartiment studii, director stiintific INCDIF-ISPIF;
- Ing.Sava Moisescu - consilier studii geotehnice pentru baraje ;
- Ing.Florin Craciun - consilier studii geotehnice pentru baraje ;
- Ing.Dan Popescu - consilier studii geotehnice pentru imb.funciare;
- Ing.Picu Balanescu - consilier studii geotehnice pentru
imb.funciare ;
- Ing.Andrei Dron - consilier studii geotehnice pentru
imb.funciare ;
- Ing.Gh.Lungu – sef lab.geotehnic ;
- Ing.Stefan Mocanu - sef lab.geotehnic ;
- Ing.Ludovic Volosciuc – lab.geotehnic ;
- Ing.Didona Andrei - lab.geotehnic
București, 2021
Prof. Dr. Ing. Mihai Ludovic Coman